A történet

Attila

33 éve horgászok, eleinte egyesületi tavakon, majd 12 éve magán tulajdonban lévő horgász tavakon horgászom. A bojlis és a feeder horgászatot űzöm az elejétől fogva. Több időben a bojlis, kevesebb időben a feeder módszert választom.

Horgászataim alatt sok problémám volt a botjaimmal. Nem találtam a nekem kézhez álló botot, problémám volt az elérhető távolsággal, sok volt a halvesztésem. Sok különböző típusú és márkájú botot kipróbáltam, de az igazit nem találtam meg közöttük.

Mint műanyagokkal foglalkozó mérnők, visszaemlékezve az üvegszálakról, majd később a szén és karbonszálakról tanultakra jutottam arra a gondolatra Kristóffal, hogy kellene készíteni saját igényeinknek megfelelő botokat, ennek már több éve. A gondolatot tett követte, megkeresve régi és új ismerőseimet több, mint két év alatt kialakult a három típusú bojlis botunk. Ezek mind 3,9 m-esek és 3,5 librás botok, kifejezetten távdobáshoz kifejlesztve. A célunk a megfelelő távolság elérése mellett az volt, hogy a megakasztott halakat ne veszítsük el, ezért nagyon sok blankot terveztünk és próbáltunk ki. A végeredmény lett a mostani botok alapblankja, amihez minden esetben Japán Toray karbont használtunk fel. Az alacsony gyantatartalom biztosítja a botok gyors akcióját és hihetetlen mértékű rugalmasságát.

Kristóf

Kiskorom óta járok ki horgászni, eleinte a kisebb halak nyomába eredtem, majd 5 éve elkezdtem a bojlis horgászattal foglalkozni. Már több, mint 2 éve a botjaink kísérletezésével foglalkozom, azért, hogy a termékeink a lehető legjobb minőségűek legyenek. A botok tesztelésével nagyon sok napot és órát töltöttem tavasztól a tavak befagyásáig, ezáltal nagyban hozzájárultam botjaink fejlesztéséhez, többször javasoltam a gyűrűzet módosítását, mire a lehető legjobbat elértük. Kiemelném az R8 típusú botunkat, ami véleményem szerint a jelenleg elérhető legjobbak között van távdobást tekintve, emellett megőrizve rugalmasságát a fárasztás élményeihez. A horgaink rengeteg horogkötési technikával megköthetőek. Az én egyik személyes kedvencem a Hinged Stiff Rig, amit a LIgou/CHOD típusú horogainkból szoktam kötni.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik segítettek ezen munkáinkban. Külön köszönet Kota Bélának, hogy biztosította számunkra a tesztelési teret a Koi 2-es taván.

Teszthorgászaink

Sziasztok, Fiola György vagyok, 35 éves, 5 éves korom óta horgászok. Először édesapám vitt el magával horgászni az egyesületi vizünkre, ott szerettette meg velem a horgászatot. Kezdetben úszós készséggel horgásztam, később, ahogy nőttem megtanította nekem a fenekező horgászatot. Ahogy telt az idő felnőtt horgásszá váltam és kipróbáltam 18 évvel ezelőtt a bojlis horgászatot, aminek a mai napig híve vagyok. Először gyári bojlikkal csaliztam, majd magam is belekezdtem a bojligyúrásba 15 éve. Kezdetben gyári mixeket gyúrtam, amikkel meg is voltam elégedve, de nekem mégis kellett valami más. Kísérletezések sokasága következett, mire rátaláltam egy jó beltartalmú alapmix kombinációra, amit a mai napig használok, sok versenyt köszönhetek ennek a bojlinak, többek között Harsányban, Maconkán az EPBC-n, Székely Őzetanyán, Pródon, Ohaton 1-3. helyezéseket értem el. Közben elkezdtem foglalkozni a távdobás gyakorlásával, amit egy saját technikának köszönhetően elég jól alkalmazok a távoli dobások eléréséhez, amit Harsányban a távdobó versenyen kamatoztathattam is, ahol sikerült nyernem. Azt kívánom minden horgásztársamnak, hogy érezzék jól magukat a horgászataik alkalmával. A 2018-as évtől hivatalosan is a Croco teszthorgásza lettem, amit ezúton is szeretnék megköszönni Tóth Attilának és Tóth Kristófnak.

Sziasztok, Fodor Zoltán vagyok, 21 éves. Legelőször édesapámmal voltam vízparton, mondhatni még baba koromban. Ahogy cseperedtem, kaptam édesapámtól egy “gyerek botot”, kezdetben, mint a legtöbb ember, az úszós készséggel kezdtem el a horgászatot. Az úszós horgászat nem volt a kedvenc készségem, így még gyerekként “váltottam” az egyszerű hagyományos fenekező módszerre. 1-2 évvel később nagyon megtetszett nekem a finom feederes horgászat, ez egészen 11 éves koromig nagyon tetszett, amikor nagyobb vágyaim lettek, pontosabban nagyobb halakat szerettem volna fogni. Ennek köszönhetően elkezdtem a bojlis horgászatot, amit egészen mostanáig is nagy lelkesedéssel csinálok. Szeretem az olyan tavakat ahol igazi kihívás van, akár a horgászat stílusa miatt, vagy akár az úgynevezett gondolkodó horgászat miatt. Azt mondanám a horgásztársaimnak, hogy merjenek nagyot álmodni és tartsanak ki mellette és az egyszer kamatoztatni fogja magát!

Czikora Lilla vagyok, gyerekkorom óta horgászok kisebb nagyobb kihagyásokkal.

Apával kezdtem ezt a sportot űzni 4 éves koromban, igaz még spiccbottal, majd ez abbamaradt és 22 évesen kezdtem el bojlizni, először a barátaimmal, majd a volt párommal, utána pedig teljesen egyedül.

A legtöbbet eddig a Maconkai és Gyöngyöstarjáni tavakra jártam, de ettől az évtől kezdve tervben van minél több tó meglátogatása.

Share This